Vinterförvaring av robotgräsklippare

Hösten är här och även snart vintern, vilket innebär att det är dags att förbereda robotgräsklipparen för vinterförvaring.

Förvaras frostfritt

Både gräsklipparen och laddstationen ska helst förvaras inomhus och då framförallt på en torr och frostfri plats såsom garage eller förråd. Kablarna som ligger i gräsmattan ska ligga kvar under vintern och höst.

Börja med att rengöra din gräsklippare ordentligt och ta bort allt gräs och smuts som den samlats på sig under säsongen. Det finns speciella borstar och rengöringskit att köpa men går även bra med en borste och en trasa. Använd dock inte rinnande vatten eller högtryckstvätt inte heller rengörningsmedel. En renare gräsklippare klarar håller längre och klarar även av sluttningar bättre. Även laddstationen ska rengöras och vara fri från gräs och smuts. Skydda även begränsningsslingan och guidekablarna mot väta genom att tex sätta fast ett skarvdon i ändarna.

Ladda batteriet

Det är viktigt att du har en fulladdad robotgräsklippare när du tar in den för hösten och vintern. Glömmer du detta kan batteriet i värsta fall förstöras. Du bör även under vintern ladda batteriet ett par gånger för att öka batteriets livslängd. Detta gör du genom att koppla in laddstationen och sedan låter gräsklipparen ladda en upp batteriet, vilket oftast tar runt en timme.

Service

Många återförsäljare erbjuder service och vinterförvaring av robotgräsklippare, vilket innebär att de ser över så att allt ser bra ut, uppdaterar mjukvaror, byter knivar och gör den redo för en ny säsong. Titta med din återförsäljare vad de kan erbjuda dig för tjänster.

Checklista inför vintern

 • Rengör knivdiskarna och underrede. Byt knivar om det behövs.
 • Kontrollera så att knivarna roterar fritt
 • Torka ren chassit
 • Ta bort smuts kring hjulen så att de snurrar fint

1 Comment

 1. Pristest
  2016-10-07

  Riktigt bra guide för vinterförvaring. Tänk även på att var 4-5e år måste litiumbatterierna bytas ut. Är du sugen på att köpa en ny robotgräsklippare som är bäst i test kan du också hitta på pristest.se/robotgrasklippare/

  Reply

Leave a Reply