Hur ofta ska min robotgräsklippare klippa gräsmattan?

Det bästa med en robotgräsklippare är att den kan klippa gräset dygnet runt år ut och år in utan att du behöver lyfta ett finger. Men du ska inte låta din gräsklippare klippa gräset hela tiden i och med att både gräsklipparen och gräsmattan behöver vila plus att du även då och då vill vara på gräsmattan utan att ha en gräsklippare som åker runt.

Så hur ofta och när ska en robotgräsklippare klippa gräsmattan? Ja, det beror på två saker, vilken modell du har samt hur stor gräsmatta du har. Många modeller har en så kallad vädertimer vilket innebär man låter robotgräsklipparen själv anpassa när och hur ofta den ska klippa beroende på hur snabbt gräset växer. Denna inställningen kan ställa till det om gräsmattan växer olika snabbt på vissa ställen. Det som vi rekommenderar är att ställa in hur många timmar gräsmattan ska klippas genom att använda funktionen timern.

Gräsmattan mår bra av att vila

Gräsmattan ska inte klippas för ofta utan den ska och bör vila för att få en så bra och fin gräsmatta som möjligt. En robotgräsklippare av modellen 420 från Husqvarna klipper ungefär 90 kvadratmeter per timme så som din gräsmatta är på 1200 kvadratmeter ska gräsklipparen klippa 13 timmar per dag (13×90=1170 kvadratmeter).

Om det finns möjlighet så låt gräsklipparen klippa varannan dag istället för lite varje dag då gräset mår bra av att vila. Ett tips är också att låta gräsklipparen vila mins tredagar varje månad för att få en så bra gräsmatta som möjligt.

Här nedan finns en bild på förslag på tidschema för en automower 420 från Husqvarna. Det finns även mer förslag i deras egna manual som du kan hitta här.

Timmar en automower ska klippa

 

Leave a Reply