Är det värt att köpa en robotgräsklippare?

I och med att du besöker den här webbplatsen så antar vi att du går i tankar på att köpa en robotgräsklippare? Och det tycker vi självklart du ska göra!

En robotgräsklippare kostar från ett par tusenlappar och uppåt beroende på din tomts förutsättningar och vilken modell du vill investera i. Sedan måste du även installera robotgräsklipparen på tomten vilket innebär att en installatör kommer ut till dig och lägger ner kablar i trädgården samt visar dig hur robotgräsklipparen fungerar. Installationen brukar landa på några tusenlappar till beroende på hur mycket material som går åt vid installationen.

Då är frågan är det verkligen värt det här? Ja, det är en bra fråga. Men om vi räknar ut hur mycket tid som läggs på att klippa gräsmattan varje år ser vi snabbt att det blir en bra investering. Vi kan börja med att räkna ut hur många timmar som läggs ner varje år ungefär. Vi räknar med att du har en vanlig villatomt och från att du tar fram gräsklipparen till att du är klar tar det ungefär en timme varje gång. Ska du dessutom ha en fin gräsmatta innebär det att du måste klippa den två gånger i veckan. Sedan räknar vi med att gräsmattan klipps två gånger i veckan från maj till augusti, då tillkommer det förmodligen några gånger klippning i september och april också men dem hoppar vi över i det här exemplet.

Att klippa gräsmattan två gånger i veckan under maj till och med augusti blir totalt 32 gånger varje år. Vilket innebär i vårt räkneexempel att du lägger ner 32 timmar på en säsong på att klippa gräset och då har vi inte räknat med uppsamling av gräs och gödsling och dylikt. Så vi hamnar runt 40 timmar om vi lägger till gödsling och krattning om du har en mindre villatomt. Det skulle innebära att du lägger en hel veckas arbetstid varje år.

Sätter vi sedan en timpeng på din arbetskostnad, vi kan säga 300 kr per timme innebär det att du lägger ner 12 000 kr varje år på att klippa gräs. Det är rätt mycket pengar och inte långt ifrån vad en robotgräsklippare kostar.

Så frågan är om det är värt det? Självklart är vårt svar, i både tid och pengar.

Leave a Reply